пятница, 10 февраля 2017 г.

Реформування галузі енергетики призупиняється через НКРЕКП


На засіданні комітету з паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) голова робочої групи по розробці законопроекту «Про ринок електричної енергії України» Лев Підлісецький визнав неможливим продовження роботи над законопроектом через неадекватні рішення енергетичного Регулятора. За словами депутата, не можливо нести відповідальність за розвиток та реформування галузі, коли ефективність цих реформ залежить не тільки від Верховної Ради, а й від імплементації прийнятих рішень, які реалізуються енергетичним Регулятором та іншими інституціями. Продовження реформування неможливе щонайменше до того часу, поки не буде проведена повна ротація членів НКРЕКП.

Причиною такої заяви стала низка сумнівних рішень державного Регулятора в енергетиці, зокрема, прийняте напередодні рішення НКРЕКП про підвищення вартості підключення до електричних мереж. За інформацією від учасників ринку вартість приєднання виросте у 6-10 разів. Офіційну негативну позицію щодо даного рішення вже висловило ряд профільних асоціацій та громадсько-політичних організацій: Реанімаційний пакет реформ, НЕК "Укренерго", ВАТ «ХК»Київміськбуд», Всеукраїнська аграрна рада, Офіс ефективного регулювання (BRDO), Європейська бізнес-асоціація, Українська асоціація відновлюваної енергетики, Біоенергетична асоціація України, компанія Укртепло (Іван Надєїн) та інші.

«Останній рік, я особисто дуже активно працював над доопрацюванням законопроекту про Ринок Електроенергії. Було проведено десятки робочих зустрічей, круглих столів, експертних обговорень. У вересні закон був прийнятий у першому читанні. Дехто навіть вважав, що цей закон Підлісецького, а не Кабінету Міністрів України. Проте успішна реформа передбачає якісне і збалансоване вторинне законодавство та правильну імплементацію закону. А це вже відповідальність НКРЕКП та інших інституцій. На жаль, у сьогоднішній ситуації немає ні каплі довіри, що НКРЕКП професійно та об'єктивно зробить свою роботу. А без цього правильного кінцевого результату не буде», - заявив на своїй сторінці Facebook Лев Підлісецький.

Також депутат підготував законопроект про повну негайну ротацію членів НКРЕКП.

«У випадку, якщо Президент України відмовиться його підписувати, то буде повністю нести відповідальність за результати для національної економіки України» – заявив Лев Підлісецький на засіданні комітету.

Депутати також зазначили, що теперішній склад Національного незалежного Регулятора, по факту є залежним і не приймає самостійних рішень.

«НКРЕКП – це колегіальний орган, але в них повна синхронізація. Люди, які мали честь і гідність висловлювати окрему думку – вже давно пішли звідти.», - заявив депутат від Батьківщини Олексій Рябчин.

В свою чергу в.о. голови Комітету ВРУ з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський зазначив: «Хочу зауважити, що члени Комітету вкрай стурбовані рішенням НКРЕКП щодо підвищення вартості приєднання до електричних мереж. Тому в найближчий час дане питання буде ретельно розглянуто на засіданні Комітету із запрошенням всіх членів НКРЕКП».

Нагадаємо, Проект Закону України «Про ринок електричної енергії України» (реєстр. № 4493) один з прогресивних законів, який мав би призвести до реформування галузі енергетики та установлення прозорих правил на ринку. Зокрема, його імплементація є зобов’язанням України відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, яка була ратифікована 14 вересня 2014 року. Проект закону був погоджений та знайшов повну підтримку Секретаріату Енергетичного Співтовариства.

Комментариев нет:

Отправить комментарий